Man fejrer Mors Dag for at ære mødre både levende og døde og oprindeligt var tanken også at det skulle være en fredens dag. Men som vi kender Mors Dag i sin form i dag, er det en dag, hvor man ærer og påskønner sin mor ofte med blomster og andre gaver.

Historien bag Mors Dag

Mors Dag blev i 1872 opfundet i USA af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe, som levede fra 1819 til 1910. Mors Dag var oprindeligt helt ukommerciel. Det er en mærkedag stiftet af kvinder for at ære mødre og oprindeligt var tanken at dagen også skulle være en dag for fred.

Mors Dag i 1600-tallet

Før mors dag overhovedet blev opfundet i USA, var der en gammel tradition i Storbritannien med en lidt anden udgave af mors dag. Hver 4. søndag i Fasten har børn og unge siden 1600-tallet traditionelt fået fri fra tjenestestedet for at besøge deres Mother Church, som var en større kirke eller katedral i området. Det var ofte den eneste dag om året, som hele familien kunne være sammen, og man kaldte dagen Mothering Sunday. I Nordengland og Skotland blev dagen kaldt Carling Sunday, fordi man denne dag serverede en speciel slags pandekager (carlings). Andre steder i landet serverede man andre traditionelle lækkerier denne dag, for eksempel en plumkage med rosiner og frugt eller sød og krydret hvedegrød kogt på sødmælk. Mothering Sunday var dog ved langsomt at dø ud i starten af 1900-tallet, men blev genoplivet med inspiration fra den nye amerikanske tradition. Dagen afholdes stadig den fjerde søndag i fasten, men kaldes nu Mothers Day og er tilegnet mødre ligesom den amerikanske variant.

Ideen bag Mors Dag?

En del af Julia Ward Howes idé var, at oprette en "Mors Dag", der også skulle være en dag, hvor ønsket om fred blev markeret. Dette blev udtrykt i en proklamation, som hun udsendte i 1870. To år efter fremsatte hun tanken om en årligt tilbagevendende Mors Dag, som skulle ligge den 2. juni hvert år. Men den dato blev imidlertid ikke den, som vi i dag kender som Mors Dag. Man mener, at Julia Howes ide var påvirket af den unge Anna Marie Reeves Jarvis, som arbejdede for at forene mødre i kamp for bedre sanitære forhold og lavere børnedødelighed.  

Anna Marie Reeves Jarvis (den kvinde, som "Mors Dag" blev startet til ære for)

Anna Marie Reeves Jarvis blev født den 30. september 1832 i Virginia og voksede op i en præstefamilie. Hun blev som ganske ung gift med Granville E. Jarvis, der også stammede fra en præstefamilie. Efter kort tid flyttede Anna Marie og Granville til Webster, hvor han begyndte som handlede. Ægteparret fik alt 11 børn, men kun 4 børn opnåede at blive voksne.

Anna Marie var en meget foretagsom kvinde, og organiserede bl.a. "Mothers Day Work Clubs" der arbejdede for at forbedre de sanitære forhold og mindske børnedødeligheden.  Under borgerkrigen arbejdede hun og de andre "Mothers Day Work Club"-medlemmer med at bekæmpe tyfus, mæslinger og andre sygdomme, som brød ud blandt soldaterne. Efter krigen var klubben aktiv i bestræbelserne på at etablere et nationalt sammenhold, bl.a. gennem en "Mothers Friendship Day". 

Hun var desuden søndagsskolelærer og en hyppigt anvendt foredragsholder i kirkekredse. Kirken var et af omdrejningspunkterne i hendes og familiens liv, og hendes mand Granville var en af lederne i opbygningen af St. Andrews metodistkirken i Grafton i 1873. Som også var den kirke, hvor den første "Mors Dag" gudstjeneste blev afholdt.

Anna Marie blev enke i 1902 og døde selv den 9. maj 1905 i Philladelphia, hvor hun boede med sine to døtre, Anna og den invalide Elsinore Lillian (Lillie). 

Frk. Anna Jarvis

Det blev imidlertid Anna Maries datter, frk. Anna Jarvis, som startede dagen til ære for sin egen - og alle andre - mødre. Anna Jarvis blev født den 1. maj 1864 i Webster, West Virginia, som den niende ud af elleve børn født af pastor Granville og Anna Marie Reeves Jarvis. Familien flyttede til det nærliggende Grafton, da Anna var et år gammel. I 1881 tilmeldte hun sig Augusta Female Academy i Staunton, Virginia, nu Mary Baldwin College, og tog eksamen i 1883. Anna vendte derefter tilbage til Grafton og underviste i skolen i syv år. Hun giftede sig aldrig selv, men levede sit voksne liv sammen med sin mor og en invalid søster. 

Igennem sin barndom hørte Anna Jarvis ofte sin mor sige, at hun håbede, at nogen en dag ville etablere et mindesmærke for alle mødre, levende og døde for at hædre den mageløse tjeneste, en mor yder til menneskeheden på alle livets områder.  Så efter moderens død begyndte Anna arbejdet for at få "Mors Dag" anerkendt, som en dag til ære for det arbejde som hendes egen, og alle andre mødre, udførte.  Den 12. maj 1907 blev der gennemført et mindre mindearrangement for Anna Marie i St. Andrews-metodistkirken i Grafton. Året efter afholdtes den første officielle Mors dag-gudstjeneste. Ideen spredte sig hurtigt med opbakning fra lokalsamfundet, og i 1909 blev der oprettet en Mors Dags-komité, og dagen blev det år markeret i 45 stater samt Puerto Rico, Hawaii, Canada og Mexico. Den 8. maj 1914 vedtog Kongressen at den 2. søndag i maj hvert år skulle være en national helligdag og officiel flagdag, hvilket proklameredes af daværende præsident Woodrow Wilson.

Blomster til Mors Dag

Anna Jarvis forsøgte at introducere den hvide nellike som symbol på mors dag. Nelliken skulle symbolisere mødrenes dyder: renhed, trofasthed, ærbarhed, barmhjertighed, kærlighed og skønhed. Ideen blev videreudviklet, så folk med levende mødre bar røde nelliker, mens folk, hvis mødre var døde bar hvide nelliker. Traditionen var ikke tiltænkt at være kommerciel, men da nelliken blev symbol på mors dag fik blomsterhandlende en fremtrædende rolle i traditionen omkring mors dag.

Hvornår kom Mors dag til Danmark?

I 1929 kom Mors Dag til Danmark på initiativ af rigsdagsbetjent Christian Svenningsen. Han var i 1911 udvandret til USA og havde været amerikansk soldat i 1. Verdenskrig. I den tid han var i USA havde han hørt om den gang ret nye ide, "Mors Dag, hvor man på en bestemt dag skulle give sin egen - og andre - mødre særlig opmærksomhed. Han blev efter sin hjemkomst til Danmark medlem af "De Allieredes Danske Vaabenfæller" som startede ”Kommiteen for Moders Dag", en dag der bl.a. skulle organisere pengeindsamling til fordel for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Senere gik pengene til Mødrehjælpen og andre sociale formål. Den første gang Mors Dag blev markeret i Danmark var søndag den 12. maj 1929, hvor ideen blev præsenteret ved en blomsterudstilling i Forum i København. Siden er dagen blevet fejret hvert år den 2. søndag i maj.

Mors Dags gave

Til at starte med var dagen ikke kommerciel, men blot en dag hvor man hyldede kvinden og moderrollen. Dog 

blev der efterhånden, som i USA, også i Danmark udviklet særlige produkter, specielt beregnet til at blive solgt som mors dag gave i forbindelse med Mors Dag. De kendteste er måske de særlige "Mors Dag"-platter fra Bing og Grøndahl med blå dekoration, som er blevet udgivet siden 1969, og forestiller en dyremor med sine unger. Men traditionen med 1 hvid eller rød nellike som bæres på mors dag må siges at have taget overhånd i vore dage, hvor blomsterhandlere sælger den ene flotte og overdådige buket efter den anden på mors dag. Man ære og anerkender selvfølgelig sin mor, ved at give hende en flot mors dags gave hvad enten det er blomster, chokolade, smykker eller lignende, men at det skulle blive en kommerciel dag for erhvervslivet, var ikke en del af tanken. Tanken var, at man samlede penge ind til enker og mødre, der havde mistet deres mænd eller søn(ner) i krig. Senere hen gik pengene til Mødrehjælpen samt andre gode formål. Da kvindesynet ændrede sig og blev udfordret i 1970’erne og 80’erne havde mors dag en midlertidig nedgang, men er igen blevet populær.

Ukommerciel Mors Dag

Man kunne jo overveje at gentænke mors dags gaver i dagens Danmark, således at man besøger sin mor og forkæler hende med nærvær på Mors Dag, og så donerer nogle penge til velgørenhed, på den måde spreders der glæde og kærlighed i mange flere familier i Danmark på Mors Dag. Det er jo også helt i en mors ånd at sprede kærlighed og glæde.

Hvornår er det Mors dag?

I Danmark afholdes Mors Dag hvert år den 2. søndag i maj. Mors Dag er en tradition i mange lande i verden, men den afholdes på forskellige datoer i de forskellige lande. 

Hvor lang tid er det mors dag?

I Danmark og resten af verden, hvor man afholder Mors dag varer den som navnet siger en hel dag. Men det er nok de færreste, der bruger en hel dag sammen med deres mor. Det mest almindelige er at man i løbet af mors dag besøger sin mor og aflevere en gave eller en blomst til hende, eller inviterer hende ud at spise.

 

arrow_upward