Blog navigation

Artikel Kategorier

Nyeste artikler

Sådan sparer du på strømmen

978 Visninger

Strøm er blevet rigtig dyrt og du går sikkert også og tænker over at du ikke længere vil bruge nær så meget strøm som du plejer. Men hvor starter man og hvad skal man sparer på. Her hos DinGadget.dk har vi undersøgt sagen og taget et kig på de ting, der i din bolig bruger mest strøm.

Disse genstande bruger mest strøm:
Som en tommelfingerregel er det alle de elektriske apparater der genererer varme der bruger mest strøm. Der er faktisk rigtig mange af de ting der befinder sig i dit hjem der afgiver varme og dermed bruger meget strøm.

Her har du en liste over de ting der bruger meget strøm:

  • Tørretumbler, vaskemaskine og opvaskemaskine.
  • It. Fjernsyn, spillemaskiner, computere (især stationære computere)
  • Varme apparater der bruger el. (el-opvarmning, el-vandvarmer, gulvvarme der bruger el osv)
  • Ovn og komfur
  • Køleskabe og fryser.
  • Gamle el-pære der bruger meget watt.

Som du kan se er der mange ting der bruger meget strøm. Vi har lavet en god og detaljeret guide nedenfor, der kan hjælpe dig godt på vej mod en mindre strømregning.

Guide til hvordan du spare mest strøm:


1. Dan dig et overblik over hvilke el-apparater du har



Et godt sted at starte er at danne dig et fuldt overblik over hvilke el-apparater du har. På den måde har du et godt overblik og kan bedre finde frem til hvilke apparater der bruger mest strøm og hvilke apparater du dermed skal sætte fokus på. Har du en meget gammel fryser, køleskab eller vaskemaskine, kan det godt betale sig at du ser på om det er på tide at de bliver skiftet ud. Du kan nemlig spare en del strøm på at investerer i et nyere køleskab eller vaskemaskine osv.

2. Tag et kig på din strøm aftale


Der er stor forskel på om du bruger variabelt strøm eller har en fast strøm aftale. Hvis du har variabel strøm (flex el) kan du hele tiden, via dit el-selskabs hjemmeside, se hvornår det er billigst at bruge strøm. På den måde kan du vaske tøj indenfor den periode hvor strømmen er mest billig.

Den faste aftale har, som navnet lyder, en fast pris på alt strøm du bruger. Det kan i perioder hvor, det ikke blæser/solen ikke skinner, være en okay løsning, for så kan den variable strøm nemlig være ret dyrt. Det har f.eks. været tilfældet for mange i nogle af sommer/sensommer perioderne.

Du kan ringe til dit el-selskab og få skiftet din strøm aftale. Så kan du vælge fastprisaftale i en periode hvor den variable pris er høj og så skifte til den variable prisaftale i de perioder hvor den variable strøm er billig.

Det skal dog lige siges at det ofte er i dagtimerne (ofte ca. kl. 14) at den variable strøm er billig, så hvis du ikke er hjemme i den periode kan det måske ikke betale sig. Der er selvfølgelig også tidspunkter om natten hvor strømmen kan være billigere, samt andre perioder hvor strømmen er billig hele dagen.

Det kan være meget arbejde at holde øje med, men det er et sted hvor du kan spare på strømmen.

Vær obs på at der er forskel på hvor du befinder dig (Øst og vest for storbælt) og hvilke elselskab du har. Men det kan helt sikkert betale sig at tage et kig på.

Du kan også finde app’s som Minstrøm eller Elpriser, der kan hjælpe dig med at holde et overblik over priser på strømmen. Vi vil dog foreslå at du kigger på dit el-selskabs hjemmeside for at få de nøjagtige strømpriser.

3. Tag et kig på dine el-pærer


Det kan være en god idé at du tager et kig på hvilke pærer du har i dine lamper. Hvis du har en 40w pære så vil den bruge mere strøm end en LED sparepære på 2W. Mange huse bruger spotlys og de kan i de fleste tilfælde være rigtig dyre hvis ikke du har sat pære i der har lav watt. Så selvom det ikke nødvendigvis er den største strømsluger, så kan det klart anbefales at du tager et kig på det, for hvis du f.eks har 10 spots med 40W så kan det hurtigt løbe op. Mange bække små og så tager det ikke mange minutter at tjekke.

4. Stationære computere vs. bærebar computere


Stationære computere bruger MEGET mere strøm en en bærebar computer gør. Hvad vi har regnet os frem til, så bruger en bærebar computer ca. en tiendedel af hvad en stationær computer bruger. Især hvis du har en stationær computer der har to skærme tilsluttet.

På vores kontor vil en stationær computer med to skærme koste ca. 35+ kr om dagen (8 timer). Det er mange penge og det er derfor et utrolig godt sted at starte. Har du mulighed for at bruge en bærebar computer eller bruge en tablet, så er det helt sikkert at foretrække.

5. Ovn, komfur eller gasgrill?



En ovn er virkelig også en kæmpe strømsluger og du kan evt. kigge på om du kan undgå at bruge din ovn nær så meget som dit komfur. Det kan også være at du overvejer at bruge din grill til at lave mad på for at spare på strømmen. Som det ser ud lige nu, så er gas, til gas grillen ikke steget nær så meget som alt andet er, så det kan virkelig godt betale sig.

Du kan også lave en madplan over hvilke retter du ønsker at lave i løbet af ugen. Skal du bruge ovnen kan det måske være en god idé at udnytte strømmen og dermed se om du kan finde retter hvor alt til dit aftensmad indgår i samme ret. På den måde undgår du at bruge to forskellige el-apparater på samme tid når du laver aftensmad (komfur og ovn).

Undgå også at bruge mikrobølgeovnen alt for meget. Bruger du din mikrobølgeovn til at tø kød op med, så tag i stedet kødet op af fryseren om morgen, stil det i dit køleskab og lad det tø op i løbet af dagen. Det faktisk en meget bedre idé da kødet afgiver kulde til køleskabet og så bruger dit køleskab ikke nær så meget strøm på at køle. To fluer med et smæk.

Dit komfur bruger også en del strøm, men ikke nær så meget som din ovn. Husk at når du laver mad så er det vigtigt at du sætter låg på dine gryder. Du kan faktisk spare rigtig mange penge ved at bruge denne metode, da et komfur bruger ekstra meget strøm på at varme en ret op uden låg, frem for en med et låg på.

En anden idé er at du laver wokretter, igen for at få lavet alt til din aftensmad i samme ret. På den måde undgår du igen at bruge både komfur og ovn på samme tid. 

Det hele afhænger selvfølgelig af hvor ny din ovn og dit komfur er. Men under alle omstændigheder kan det være en god idé kun at bruge en af tingene når du skal lave dit måltid.

6. Undgå at bruge din tørretumbler


Tørretumbleren er en virkelig stor strømsluger. Derfor kan det være en god idé at du undgår at bruge din tørretumbler og i stedet bruger dit tørrestativ. Det kan selvfølgelig være svært med sengetøj, men der kan en fantasifuld tankegang hurtigt blive en gave. Har du andre steder hvor du kan hænge dit sengetøj op. Måske en tørresnor i din baggang, på dit badeværelse eller i et andet rum i huset. Du skal selvfølgelig passe på dit indeklima, men det kan være en kæmpe hjælp hvis du ikke bruger din tørretumbler.

Selv bruger jeg dørene i vores hus til at hænge lagner, tæpper og sengetøj op og så lufter jeg hurtigt ud så det ikke bliver indelukket og fugtigt. Blot et lille fif til hvor kreativ man kan blive. (Obs. sørg for at du ikke hænger dit sengetøj på trædøre der kan smitter af)

7. Afrim din fryser


En fryser bruger også meget strøm og med de priser vi har på mad så er det svært at skulle undvære en fryser når du samtidig skal ud og have fat i en masse tilbud på f.eks. kød, smør og pålæg. Det rart at kunne købe stort ind når der er gode tilbud og så er en fryser uundværlig.

Langt de fleste frysere trænger til at blive afrimet med tiden. Jo mere is fryseren har dannet, jo mere strøm bruger fryseren. Afrim gerne din fryser så den ikke bruger ekstra meget strøm på at holde alt i fryseren koldt.

8. Slutter lågerne tæt på din fryser og dit køleskab



Mange køleskabslåger og fryselåger kan med tiden blive mere løse og kulden fra din fryser og dit køleskab kan derfor nemmere finde ud gennem sprækkerne. Derfor kan det være en god idé at tjekke at lågerne på dit køleskab eller din fryser slutter helt tæt. På boligportalen.dk kommer de med et rigtig godt fif og det er nemlig at du kan benytte en “papirstrimmeltest” hvor du sætter et stykke papir i klemme mellem låge og skabet og så trækker du til. Hvis papiret sidder fast, så ved du at lågen slutter tæt. Hvis ikke, så kan det være at lågen skal udskiftes eller strammes til.

Hvis ikke lågen slutter tæt, så vil din fryser eller dit køleskab bruge ekstra meget energi på at køle. Så her kan du også spare på strømmen.

9. Apparater på standby


Undgå at have dine el-apparater på standby. Sluk gerne på kontakten til dine el-apparater efter brug. De bruger nemlig stadig strøm selvom de står standby, så her kan du også spare lidt.

10. Opvaskemaskine - undersøg hvilke programmer du bruger



Fyld opvaskemaskinen helt op før du sætter den i gang. Kig gerne på de forskellige programmer i manualen der følger med opvaskemaskinen (eller på nettet) og se om der er programmer der er mere billig end andre.

11.Vaskemaskine - vask ved 30 grader hvis muligt


Fyld også gerne vaskemaskinen helt op og se om din vaskemaskine ligeledes har programmer der billigere end de programmer du normalt bruger. Hold gerne en vasketemperatur på 30 grader eller mindre hvis det er muligt.

12. Undgå udendørs belysning


Hvis du er en der altid har lyset tændt udendørs så kan det være en god idé at spare det væk i år. 

13. Brug batteridrevne lamper


Vi har før lavet et blogindlæg om strømbesparende lamper. Det kan være en god idé at bruge lamper der bruger batterier. Du kan også vælge at bruge stearinlys. Mange stearinlys er dog ikke særlig gode for indeklimaet og heller ikke særlig sunde. Men der findes gode alternativer såsom soyalys eller lys der er fremstillet af bivoks.

14. Nye vaner: Se tv på telefonen eller spil brætspil


Det hele handler i bund og grund om vaner og der er derfor mange ting der skal omlægges. En god idé kan være at inddrage hele familien, så i gør det til jeres fælles projekt.

Lad os kigge på hvad i blandt andet kan gøre sammen som familie for at spare på strømmen:

Et fjernsyn bruger en del strøm og mange børn og unge elsker at spille PlayStation eller computer og det kan derfor blive til mange timer foran skærme der i den grad sluger strøm.
Et fif kan være at dine børne i stedet finder apps hvor de kan spille på deres telefoner eller tablets. Det er selvfølgelig ikke helt det sammen men det er et godt sted at kunne spare mange penge, især fordi at stationære gamer computer bruger virkelig meget strøm.

I kan også spille brætspil om aftenen, læse bøger eller lave kreative projekter sammen. Det kan også være at dine børn gerne vil lære at spille musik og der kan i f.eks. finde apps på telefonen der kan hjælpe jer med at lære spille guitar eller klaver. Det er blot få af de kreative idéer som kan være med til at skære gevaldigt ned i jeres tv/computer forbrug.

Som du kan se er det mange ting man skal tænke på. Det kan virke helt uoverskueligt, især hvis man har en stor familie. Men vi håber inderligt at dette blogindlæg har givet dig mod på at tage et kig på dit strømforbrug.

Husk at tage et kig i vores kategori med lamper, der vil du kunne finde en masse genopladelige lamper der ikke bruger særlig meget strøm.

Du vil også kunne finde en masse sjove brætspil der kan give jer en hyggelig aften.

Tak fordi du læste med.

Oprettet i: Gadget artikler

Opret kommentar

Der er ikke mulighed for at kommenterer denne artikel

arrow_upward